שנה חדשה מהווה עבור רבים הזדמנות לקביעת מטרות שישפרו את חייהם. סקרים ממדינות שונות ברחבי העולם הראו שההחלטות הנפוצות ביותר שאנשים מקבלים לקראת שנה חדשה הן בתחום שמירה על הבריאות והמשקל. לשינויים מסוג זה יש את הכוח לשפר את איכות החיים, להאריך את תוחלת החיים שלנו ולהגדיל את מספר השנים הבריאות – שנים בהם נחיה ללא מחלות כרוניות קשות.
ריכזנו 5 החלטות שמומלץ לקבל לקראת השנה החדשה.
-
לטפל בנפש
שנת תשפ״ד שמסתיימת בקרוב הייתה השנה הקשה ביותר לישראל כמדינה ועבור רבים מאיתנו – בין השנים הקשות ביותר גם ברמה האישית, אם לא הקשה שבשנים. החיים של כולנו טולטלו. טראומה מסוג זה עלולה להוביל לפגיעה קשה בנפש ועקב כך לתת את אותותיה גם בגוף.
חשוב מאוד להשקיע בבריאות הנפש. תרגלו מדיטציות או תרגולי מיינדפולנס ונשימה. כתבו. טיילו בים. היפגשו עם חברים. תרגלו יוגה. עשו כל מה שעוזר לכם להירגע ולשמוח. במידת הצורך – פנו לאיש מקצוע לתמיכה נפשית.
-
לרדת במשקל
השמנה מהווה גורם סיכון מרכזי למחלות רבות בהן מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות מפרקים, מחלות כבד, הפרעות נשימה בשינה וסוגים מסוימים של סרטן.
ירידה במשקל אינה עניין פשוט, וזאת בגלל שהגוף נוטה להילחם בהרזיה במנגנונים שונים, במיוחד אם היא מהירה וקיצונית ובוודאי אם לא נעשה שינוי קבוע באורח החיים. כדי לרדת במשקל ולשמור על המשקל החדש נדרש טיפול רב תחומי.
חשוב להיוועץ עם הרופא במטרה לקבוע יעדים נכונים של ירידה במשקל, לבחון את הגורמים להשמנה ולקבל הכוונה לטיפולים השונים שיכולים לעזור בירידה יעילה במשקל ושמירה על התוצאות לטווח ארוך. חשוב גם לפנות לתזונאי כדי להתאים תפריט נכון שניתן יהיה להקפיד עליו לאורך זמן ויכיל את כל הרכיבים התזונתיים הנדרשים. מומלץ גם לפנות לאיש מקצוע מתחום הכושר ובמידת הצורך לתמיכה נפשית.
חשוב להבין: זה לא ספרינט. זה אפילו לא מרתון. זו דרך חיים. והחיים צריכים להיות גם מהנים. כדי להגיע לתוצאות היעדים להרזיה צריכים להיות ספציפיים וריאליים והדרך להגיע אליהם צריכה להיות נעימה.
אתם לא חייבים להיות מושלמים כל הזמן. למשל, אם קבעתם שאתם אוכלים בריא יותר ומצאתם את עצמכם אוכלים יותר בארוחת החג – זה בסדר וזה בטח לא סיבה להישבר. פינוקים וויתורים קטנים יסייעו לכם להחזיק לאורך זמן.
-
לאכול יותר טרי ופחות מעובד
תהליכי עיבוד של מזונות כגון ייבוש, שימור, עישון ופסטור – פוגעים ברכיביהם הטבעיים והופכים אותם לפחות בריאים ומזינים. מזיקים במיוחד הם מזונות אולטרה-מעובדים – מוצרים אשר גם מוחדרים לתוכם רכיבים מלאכותיים, בהם חומרים מייצבים ומשמרים, חומרי טעם וצבע מלאכותיים וכימיקלים למיניהם, להארכת משך חיי המוצר, שיפור הטעם, המרקם, הצבע והריח. צריכה של מזונות אולטרה-מעובדים נקשרה למגוון גדול של מחלות.
הפחיתו צריכת מזונות מעובדים ובמיוחד מזונות אולטרה-מעובדים והעדיפו מזון טרי או כזה שבישלתם בבית ובעיקר פירות וירקות, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים.
-
לזוז יותר
לפי ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי (WHO) שאומצו גם בישראל מומלץ להקפיד על מינימום 150 דקות של פעילות גופנית אירובית מתונה בשבוע או מינימום 75 דקות של פעילות גופנית אירובית מאומצת בשבוע. במהלך פעילות בעצימות מתונה אמורים להיות מסוגלים לדבר אבל לא לשיר, בעוד שבמהלך פעילות בעצימות גבוהה לא ניתן לומר יותר ממספר מילים בלי לעצור ולשאוף אוויר. לצד הפעילות האירובית, מומלץ לעסוק בפעילות לחיזוק שרירי הגוף השונים לפחות פעמיים בשבוע.
בכל מקרה, גם אם לא מגיעים לרמות המומלצות של פעילות גופנית, חשוב לזוז כמה שיותר ולשבת פחות. כל כמות של פעילות תביא עמה הטבות לבריאות. צברו כמה שיותר רגעי תזוזה.
-
להקפיד על בדיקות לגילוי מוקדם
בשנה החולפת רבים מאיתנו במצב הישרדותי, סובלים מטראומות, נודדים ללא בית קבע, משרתים במילואים או רצים למרחבים מוגנים. הגיוני שאנחנו פחות חושבים על מה שלכאורה אינו דחוף. עם זאת, יש דברים שאסור להזניח – ובהם בדיקות לגילוי מוקדם של מחלות שיכולות להציל את חייכם ולחסוך לכם סבל רב בהמשך.
בדקו עם רופא המשפחה אילו בדיקות אתם צריכים לבצע בהתאם למצבכם הרפואי, לגיל, מין וההיסטוריה המשפחתית ודאגו לתאם אותן בהקדם.