מחקר חדש מציע כי אנשים הסובלים מרמות גבוהות של סטרס עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לתסמיני דיכאון, אך סטרס זה עשוי להיות מרוסן באנשים המקיימים את חמשת הכללים של הבודהיזם – מערכת בסיסית של אתיקה עבור מאמיני הדת. נהאתאי וונגפאקראן מאוניברסיטת צ'יאנג מאי, תאילנד, ועמיתיו מציגים ממצאים אלה בכתב העת PLOS ONE ב-30 בנובמבר 2022.
חמשת הכללים של הבודהיזם מנחים את המאמינים לא להרוג, לגנוב, לעסוק בהתנהגות מינית בלתי הולמת, לספר שקרים עם כוונות רעות או להשתמש בחומרים משכרים. מחקרים קודמים מצביעים על כך ששמירה על חמשת הכללים יכולה לשפר את רווחתם ואיכות חייהם של הציבור הרחב, כולל אנשים שאינם חסידים. עם זאת, היה פחות ברור אם חמשת הכללים יכולים להקל על תסמיני דיכאון אצל אנשים בסיכון גבוה יותר.
כדי לענות על שאלה זו, וונגפאקראן ועמיתיו התמקדו בקשרים ידועים בין נוירוטיות, סטרס ודיכאון. מחקרים קודמים הראו כי סטרס משמעותי קשור לסיכון גבוה יותר לדיכאון, הן באופן ישיר והן בעקיפין על ידי תפישתם – כיצד אנשים חושבים ומרגישים לאחר אירועי חיים מלחיצים.
מסוף 2019 ועד ספטמבר 2022, החוקרים ערכו סקר מקוון בקרב 644 מבוגרים בתאילנד. הסקר כלל שאלונים סטנדרטיים למדידת רמות הסטרס שהם חווים ותסמיני הדיכאון של כל משתתף, כמו גם שמירה מידת ההקפדה על חמשת הכללים של הבודהיזם.
ניתוח סטטיסטי של תוצאות הסקר הראה כי שמירה על חמשת הכללים במידה רבה נראתה כמבטלת את ההשפעה של הסטרס על מידת הדיכאון. תוצאות אלה מצביעות על כך שאנשים הסובלים מסטרס משמעותי עשויים להיות בסיכון נמוך יותר לפתח תסמיני דיכאון אם הם עוקבים מקרוב אחר חמשת הכללים של הבודהיזם.
או שלא הבנתי או שצריך לגנוב, לשקר, התנהגות מינית לא הולמת וכו'?
או אולי זה טעות בהדפסה?
מה פיספסתי פה? חמשת העקרונות אינם משהו שרוב רובה של האוכלוסיה מקיים גם ככה?
אין פה עקרונות רוחניים מיוחדים או מסובכים ליישום. הרוב לא הורג, לא גונב, לא משקר כדי להרע וגם לא מקיים יחסי מין ״לא נאותים״. לגבי חומרים משכרים רוב האוכלוסיה לא משתמש בסמים וחלק ניכר ממנה גם לא צורך אלכוהול.
אז איפה פריצת הדרך?
מאוד מענין הגיוני חלק ידעו אבותינו ,הרמבם,הבעל שם טוב ואחרים,במציות הישראלית זה לא משפיע על פולטקאים,כך שראוי לחקור מדוע ?כנראה שאנו עם נבחר .