ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, הציגה לשרי הממשלה במוצ"ש חוות דעת בנושא המוטציות השונות של נגיף הקורונה בישראל. ד"ר אלרעי-פרייס ציינה כי על אף שישה שבועות של סגר, מתוכם חודש בסגר מהודק, נעצרה הירידה בתחלואה ואחת הסיבות לכך היא התפשטותו בישראל של הוריאנט הבריטי שמאופיין בשיעור הדבקה גבוה משמעותית מנגיף הקורונה המקורי ויש דיווחים מאנגליה על קטלניות יתר שלו.
הוריאנט הבריטי התפשט כבר ל-94 מדינות בכל היבשות. מאז חודש דצמבר הוא אותר ב-95% מהדגימות שנעשו בישראל. הוא גם נקשר לעלייה בתחלואה בחברה הערבית.
על פי חוות הדעת של ד"ר אלרעי-פרייס, הזן הבריטי מידבק יותר מהזנים ביותר מ-50% ומוערך כקטלני ב-30% עד 70% יותר מהזן שהיה קיים בארץ עד הופעתו. לדבריה, ייתכן המוטציה הבריטית קשורה בשיעור גבוה של נשים הרות שחלו והן במצב קשה וקריטי. בנוסף, זן כנראה אחראי לזינוק בתחלואה בדצמבר-ינואר.
לגבי הוריאנט הדרום אפריקאי, ציינה ד"ר אלרעי-פרייס כי הוא מידבק בכ-50% יותר מהזן המקורי של הנגיף. קיים חשד שהוא עלול להשפיע על יעילות החיסונים אך במעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות הוערכה יעילות החיסון של "פייזר" נגדו ב-60%. הוריאנט הזה מצוי ב-48 מדינות. בישראל התגלו עד כה כ-450 מקרים – כ-1% ממקרי ההדבקה החדשים (נכון לשבוע שעבר). הוא התפשט ביישובי המשולש, שלושה מקרים נדבקו לאחר קבלת שתי מנות חיסון ואחד במחלים. עד כה ידוע על לפחות 11 מקרים שחייבו אשפוז ושתי פטירות. לא ברורה עדיין מידת האלימות שלו.
בברזיל זוהו שני וריאנטים מקומיים. עד כה יש דיווחים על אחד מהם מ-25 מדינות. ביפן התגלה אח מהם בקרב חוזרים מביקור בברזיל אך הוא טרם אותר בארץ. החשש הוא שנוגדנים בעקבות חיסון לא מנטרלים אותו כנדרש. עוד וריאנט ברזילי העלה חשד שהוא מעורב בהדבקה חוזרת ועל פי מחקר ב-61%-25% מהמחלימים מהזן המקורי. עדיין לא ברורה יכולתו להתגבר על החיסון.
מארה"ב הגיעו מוטציות קורונה שמקורן בלוס-אנג'לס וקליפורניה. בישראל אותרו שבעה מקרים עד כה. בשלב זה לא ידוע על מידת הפצתו בארץ. בנוסף להן קיימת גם מוטציה אמריקאית שונה שמקורה בניו יורק ויש חשש שתפגין עמידות מסוימת לחיסון. כמו כן אותרו בישראל שני מקרי הידבקות בוריאנט אוגנדי. "יש עדות לוריאנטים מוטנטיים במספר הולך וגדל של מדינות", נכתב במסמך שהכינה ד"ר אלרעי-פרייס.