בשנים האחרונות, דיכאון והפרעות חרדה הפכו לבעיה בריאותית עולמית, המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. על אף שמדובר בהפרעות נפרדות, הן לעיתים קרובות מופיעות יחד, גורמות לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי ומצריכות טיפול מתאים.
דיכאון – כשהעולם מאבד צבע
דיכאון היא הפרעה נפשית נפוצה המאופיינת בתחושת עצבות ממושכת, חוסר עניין או הנאה בפעילויות יומיומיות, עייפות, הפרעות שינה והפרעות בתיאבון. במקרים קשים, דיכאון עלול להוביל למחשבות אובדניות ואף לניסיונות התאבדות. דיכאון הוא מצב מורכב הנובע משילוב של גורמים ביולוגיים, גנטיים, סביבתיים ופסיכולוגיים.
חרדה – כשהמוח נמצא במצב חירום תמידי
חרדה היא תגובה טבעית לסכנה, אך כאשר היא מופיעה באופן כרוני וללא גירוי ממשי, היא הופכת להפרעה נפשית. ישנם מספר סוגים של הפרעות חרדה, כשהנפוצה והידועה שבהן היא הפרעת חרדה כללית, אך היא לא היחידה. בין הפרעות החרדה הנוספות ניתן למנות את הפרעת הפאניקה, הפרעה הכוללת "התקפי חרדה", פוביות למיניהן, הפרעת חרדה חברתית ועוד. כמו בדיכאון, גם כאן מדובר בשילוב של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסביבתיים.
שיטות טיפול בדיכאון וחרדה
קיימות מספר גישות לטיפול בהפרעות אלו, בין היתר טיפולים פסיכולוגיים ותרופתיים.
טיפולים פסיכולוגיים כוללים בין היתר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, המסייע בזיהוי דפוסי חשיבה שליליים ושינוי הרגלי התנהגות מזיקים, טיפול בחשיפה, שמטרתו להפחית רגישות לגורמי החרדה, וטיפולים פסיכותרפיים נוספים.
הטיפולים התרופתיים השכיחים לטיפול בדיכאון וחרדה כוללים בין היתר את נוגדי דיכאון ממשפחת ה-SSRI, כגון פרוזאק וציפרלקס, ותרופות נוספות ממשפחות שונות שמתאימות לרוב במקרים ספציפיים או במקרים בהם הטיפול בתרופות ממשפחת ה-SSRI לא עבד כמצופה. בנוסף, במקרים חמורים יותר ועמידים לטיפול, ניתן לבצע טיפולים פחות שכיחים כמו טיפול בגרייה מגנטית מוחית וטיפול בקטמין. בנוסף, חשוב במיוחד לשמור על אורח חיים בריא כמו פעילות גופנית, תזונה ושינה מסודרת, שנמצאו כמשפרים סימפטומים של חרדה ודיכאון.
דיכאון וחרדה הם מצבים שכיחים הפוגעים באיכות החיים של רבים ברחבי העולם, ואבחון מוקדם, טיפול מותאם ושינוי אורח חיים יכולים לשפר משמעותית את ההתמודדות. על אף הסטיגמות הקיימות, מדובר במחלות לכל דבר – והן דורשות התייחסות רפואית הולמת כדי להעניק למטופלים חיים בריאים ומלאים יותר.