הדרך הפשוטה לטפל בעין יבשה

היובש בעיניים מציק ופוגם באיכות החיים שלך? המרפאה הייעודית של ד"ר אייל כהן תאבחן את הבעיה הספציפית שמפריעה לך ותתאים עבורך את הטיפול הנכון ביותר לפתרון ארוך טווח

עין-יבשה.-אילוסטרציה
ד"ר אייל כהן

מנהל המרכז לעין יבשה ופני שטח העין

יחידת קרנית, מערך עיניים, המרכז הרפואי תל אביב

לכרטיס רופא

מרגישים צריבה, שריפה ואי נוחות בעיניים? קשה לכם לבהות בטלוויזיה, לקרוא או לעבוד על המחשב לאורך זמן? מתעוררים בבוקר עם תחושה שנכנס לכם גוף זר לעיניים ומתקשים להתחיל את היום? ייתכן שגם אתם סובלים מ"תסמונת העין היבשה" – ואתם ממש לא לבד: במחקרים אפידמיולוגיים נמצא ששיעור הסובלים מעין יבשה הוא כעשירית מהאוכלוסייה הכללית וכחמישית מהאוכלוסייה המבוגרת, בדרגות חומרה שונות.

עין יבשה גורמת לפגיעה באיכות החיים של הסובלים מהתופעה, למתח פסיכולוגי ולירידה ביצרנות ובפעילויות היומיומיות, כתלות בחומרת היובש. בדרגת חומרה גבוהה של עין יבשה, המטופלים מדווחים על ירידה של ממש באיכות החיים, באותה רמה של הסובלים מתעוקת חזה יציבה ושל המטופלים בדיאליזה.

מהי "תסמונת העין היבשה"?

עין יבשה היא מחלה רב-סיבתית, הקשורה לתפקוד לקוי של בלוטות הדמעות, בלוטות המיבומיאן בעפעפיים, איכות הדמעות ומנח העפעפיים. שכבת הדמעות מגנה על פני שטח העין ומזינה אותו. פגיעה בתהליך הדינמי, הכולל ייצור דמעות והיעלמותן באמצעות אידוי, ספיגה וניקוז, מביאה לשינוי בהרכב הדמעות וגורמת לירידה ביציבות דוק הדמעות, עלייה בריכוז המלחים של הדמעות, נזק לפני שטח העין ולתסמינים של עין יבשה.

ממה מורכבות הדמעות שלנו?

שכבת הדמעות שלנו מורכבת למעשה משלוש שכבות של נוזלים: השכבה הראשונה היא זו הצמודה לפני שטח העין ונקראת שכבת המוצין – תפקידה של שכבה זו הוא להצמיד את דוק הדמעות לפני שטח העין, להזין את פני שטח העין ולמנוע חדירה של מזהמים; השכבה האמצעית של הדמעות נקראת השכבה המימית והיא מהווה כ-90% מכלל נפח הדמעות – שכבה זו עשירה במים, אלקטרוליטים, חלבונים, נוגדנים, ציטוקינים וחומרי גדילה, ותפקידה להזין ולהגן על פני שטח העין, לשטוף ולסלק חלקיקים לא רצויים מקרבת העין ולשמש כגורם סיכוך בין העין לעפעפיים; השכבה החיצונית ביותר של הדמעות הינה השכבה השומנית, המורכבת בעיקר מליפידים, וכפי ששומן צף תמיד מעל המים, גם בעין שלנו השכבה השומנית צפה מעל השכבה המימית, מונעת את האידוי של הדמעות ויוצרת פני שטח אחידים ומשטח רפרקטיבי חלק, בכדי שנראה טוב יותר.

מהם הסיבות וגורמי הסיכון לעין יבשה?

מכלל הסיבות ליובש עיני, הסיבה השכיחה ביותר – שמופיעה בעד 60% מהמקרים – היא פגיעה בתפקוד הפרשת השכבה השומנית מהבלוטות המצויות בעפעפיים. במצב זה, פתחי הבלוטות נסתמים על ידי פקק של שומן שהצטבר בבלוטה – וגורם לתגובה דלקתית מקומית בעפעפיים ובפני שטח העין. כתוצאה מכך, נגרם אידוי מוגבר של השכבה המימית של הדמעות וסימנים נלווים של עין יבשה.

גורמי הסיכון להתפתחות עין יבשה הינם רבים ומגוונים: בעולם הטכנולוגי בו אנו חיים, כמעט כולנו בוהים במסכים השונים ובטלפונים הניידים שעות רבות לאורך היום. מחקרים הוכיחו כי בהייה ממושכת מורידה את קצב המצמוץ מתדירות של כ-20 פעמים בדקה ל-4 פעמים בלבד בדקה, דבר הגורם לחשיפה ממושכת של פני שטח העין לסביבה ואידוי מוגבר של הדמעות. בנוסף, העלייה בשכיחות ביצוע ניתוחי לייזר להסרת משקפיים כדוגמת "לאסיק" העלו את השכיחות של התופעה בעשורים האחרונים.

נשים נוטות לסבול יותר מתופעה זו, בעיקר סביב גיל המעבר. שימוש בטיפות לגלאוקומה, שימוש בעדשות מגע, מחסור בוויטמין A ובאומגה 3, מחלות רקמת חיבור כגון לופוס ושימוש בתרופות סיסטמיות לטיפול ביתר לחץ דם, אנטי-היסטמינים, תחליפים הורמונליים ותרופות נוגדות דיכאון הוכחו גם הם כתורמים לעלייה בשכיחות תופעה זו.

כיצד מטפלים ביובש עיני?

הטיפול הנפוץ ביותר בתסמונת העין היבשה הוא בטיפות של תחליפי דמעות. טיפול זה יוצר הקלה זמנית בסימפטומים, אך לרוב אינו פותר את הבעיה. חשוב להקפיד על שימוש בתחליפי דמעות נטולי חומרים משמרים, משום שגם הם עלולים להחמיר את הבעיה. כיום, ישנם סוגים רבים של תחליפי דמעות ללא חומר משמר, שמגיעים באמפולות יומיות או בבקבוקי פטנט, המונעים חדירה של מזהמים לבקבוק.

מעבר לכך ניתן להשתמש בחומרי סיכה סמיכים יותר, כגון ג'לים ומשחות, אך גם כאן לרוב ההקלה הינה זמנית בלבד ואינה מטפלת במקור הבעיה. טיפות סטרואידים או חומרים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים מהווים חלק חשוב מהטיפול ותפקידם להפחית את התהליך הדלקתי הנלווה לתסמונת. אך מה עושים אם הטיפולים הקונבנציונליים נכשלים?

המרפאה לאבחון וטיפול בעין יבשה

לד"ר אייל כהן מרפאה ייעודית לאבחון וטיפול מתקדם בתסמונת העין היבשה, בה אנו עורכים בדיקות מקיפות בכדי לאבחן את מקור הבעיה וחומרתה – והתאמת טיפול מותאם אישי, שיהיה הנכון ביותר עבורך. חלק מהטיפולים המתקדמים שאנו מציעים במרפאה ייעודית זו הם טיפול ב-IPLי(Intense Pulsation of Light), טיפול ב-ACTIVA ו-NULIDS, סחיטת בלוטות מיבומיאן, פלאגים לחסימת ניקוז הדמעות, טיפולים כירורגיים ועוד.

מהו מכשיר ה-IPL?

מכשיר ה-IPL משמש מזה שנים רבות לטיפול במחלות עור שונות ובתחום האסתטיקה. הטיפול מבוסס על הבזקי אור ממוקדים, אשר מגרים את בלוטת המיבומיאן (הבלוטות המפרישות את החומר השומני של הדמעות) לייצר דמעות בצורה יעילה יותר, כך שלא יתאדו מהר משטח פני העין. ההבזקים מפחיתים את הדלקת בבלוטה ואת גדילת החיידקים העוריים, גורמים לסגירת כלי דם שטחיים בעפעפיים ובכך מפחיתים את התהליך הדלקתי המלווה את התסמונת.

האור של מכשיר ה-IPL הוא פוליכרומטי ומורכב ממגוון רחב של אורכי גל הנעים בין 500-1200 nm ומועברים כסדרת הבזקים באופן ממוקד ולא פולשני. הטיפול הוא מהיר, נמשך כ-15-20 דקות בלבד לשתי העיניים, אינו כרוך בהכנות מראש ואינו כואב )אם כי לעיתים תיתכן אי נוחות קלה(. לאחר הטיפול ניתן לחזור לפעילות היומית השגרתית באופן מיידי וללא כל הגבלות.

מהו מכשיר ה-ACTIVA?

מכשיר ה-ACTIVA משמש לחימום מבוקר של בלוטות המיבומיאן ועיסוי סימולטני של הבלוטות. החימום גורם להפרשות השומניות – אשר חוסמות את הבלוטות – להפוך להיות נוזליות יותר, כאשר בעזרת העיסוי האקטיבי על גבי העפעפיים, השומן יכול לצאת החוצה דרך פתחי הבלוטות באופן קל וללא כאבים.

מהו מכשיר ה-NULIDS?

מכשיר ה-NULIDS משמש לטיפול במצבים של בלפריטיס חיצונית, לרוב בנוכחותו של טפיל בשם דמודקס (Demodex). כמו כן, הוא משמש לטיפול בעין יבשה על רקע תפקוד לקוי של בלוטות המיבומיאן. למכשיר ראש סיליקון חד פעמי אשר מקרצץ את גבול העפעף והריסים ובכך מסיר קשקשת ושומן החוסם את הבלוטות.

אז איך מחזירים את איכות החיים?

תסמונת העין היבשה הינה תסמונת כרונית, הנגרמת מסיבות שונות ובעלת סימפטומים אופייניים. התסמונת הינה שכיחה ביותר ונמצאת כאמור בעלייה מתמדת. אבחון מדויק של הסיבה וטיפול מותאם אישית בבעיה, עשויים להביא להקלה משמעותית בסימפטומים ולשפר את איכות החיים.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00