תזונה

אכילה רגשית, אכילה מודעת ומה שביניהן

מנשנשים מול הטלוויזיה ולא זוכרים למה ניגשתם למקרר? אכילה רגשית ובלתי מודעת עלולה להוביל לעלייה במשקל, לעייפות, לכבדות ואף למחלות

אל תנשנשו מול הטלוויזיה. פנו זמן לאכילה בלבד. אילוסטרציה
אל תנשנשו מול הטלוויזיה. פנו זמן לאכילה בלבד. אילוסטרציה

אם אתם מוצאים את עצמכם אוכלים פחות מסיבות תזונתיות ויותר כדי להתנחם במזונות עתירי קלוריות ריקות או בחטיפים לא בריאים, אתם נמצאים באזור המסוכן של אכילה רגשית. לאוכל לא מזין יש לעתים טעם מפתה והוא יכול להסיח את דעתנו מיום רע, מרגשות שצפים ומהתמודדויות עם מכשולים בחיינו, אבל המחיר של אכילה לא מודעת הוא כבד – היא  עלולה להוביל לעלייה מיותרת במשקל, לעייפות, לתחושת כבדות ולהשלכות בריאותיות אחרות. שמירה על תזונה בריאה מחייבת אותנו לכן לאכול באופן מודע.

"בעולם שנמצא בתנועה מתמדת, אכילה מודעת עשויה להיות קשה שכן היא דורשת מאיתנו לקחת את הזמן ולהיות קשובים לשאלות – איך, מתי, איפה ומדוע אנחנו אוכלים, ולא להתייחס לאכילה כאל משימה ברשימת המטלות שלנו", מסבירה סוזן בוורמן, דיאטנית קלינית ב"הרבלייף". "אכילה מודעת מאפשרת לנו לעצור לרגע ולחשוב על סוג המזון וכמות המזון שאנחנו צורכים. אם נהיה מודעים לסיבה שגורמת לנו לנשנש ונקדיש זמן כדי לשבת ולאכול ארוחה ללא הסחות דעת, נוכל ליהנות מהאוכל, ללמוד על דפוסי האכילה שלנו וליהנות מהתועלות בארוחות בריאות ומזינות יותר".

בוורמן מונה חמש דרכים עיקריות שיעזרו לכם לאכול באופן מודע:

רישמו מה אכלתם

לרבים מאיתנו שהתחילו תכנית אימונים נאמר לעיתים קרובות לעקוב אחרי הצעדים, הקילומטרים או מספר האימונים השבועיים. מדוע? כיוון שכאשר אנחנו עוקבים אחרי ההתקדמות שלנו, אנחנו מודעים יותר להצלחות שלנו וגם לאזורים שבהם נוכל להשתפר. ניהול יומן אכילה הוא תרגיל מרתק ופעמים רבות מאיר עיניים. הוא יזכיר לכם את הקרקרים שאכלתם אחרי ארוחת הצהריים או את המנה הנוספת של תפוחי אדמה שאכלתם בארוחת הערב. רישום של מה שאתם אוכלים – וגם מתי ומדוע – מאפשר לכם להתמקד בהרגלים שאתם צריכים לעבוד עליהם.

שאלו את עצמכם: מדוע אני אוכל/ת עכשיו?

פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו "בודקים" מה נמצא במקרר או בארונות המטבח. אולי אפילו שואלים את עצמנו מדוע בכלל נכנסנו למטבח. אז לפני שאתם חוטפים משהו לאכול, קחו רגע כדי לשאול את עצמכם, "מדוע אני אוכל עכשיו?" רוב הסיכויים שאתם לא נמצאים במטבח כי אתם רעבים; אולי אתם משועממים, כועסים או עייפים. אם תקדישו זמן כדי לשאול את השאלה, אתם עשויים לגלות שאכילה לא חייבת להיות הפתרון. מצאו דרכים אחרות להתגבר על שעמום, כעס או עייפות. במקום לאכול, צאו לטייל, התקשרו לחבר/ה או הכינו כוס משקה חם.

פנו זמן מיוחד לאכילה

בעולם מלא הסחות דעת, לעתים קרובות אנחנו משתמשים בארוחות כהזדמנות לבצע משימות נוספות – לצפות בטלוויזיה, לענות על הודעות דוא"ל או לגלוש באינטרנט. הסחות דעת אלו מונעות מאיתנו להיות מודעים באופן מלא לסוג המזון ולכמות שאנחנו אוכלים. לכן, פנו זמן בו לא תעשו דבר מלבד לאכול. לבד או עם המשפחה, התרכזו באכילה כדי שתוכלו להיות מודעים יותר לכמות האוכל שאתם אוכלים וגם וליהנות ממנו.

הפעילו את החושים

כשאנחנו אוכלים ארוחה, קשה להיות מרוכזים לחלוטין ופעמים רבות אנחנו חושבים על מה שעלינו לעשות לאחר הארוחה. למרות העומס, הקדישו לפחות 20 דקות כדי להתמקד בארוחה ושימו לב למזון על הצלחת. הפעילו את החושים והיו מודעים לריחות, לטעמים, לצבעים ולמרקמים של המאכלים – סביר להניח שתעריכו יותר כל נגיסה אם תאכלו באופן מודע, ועדיין תוכלו לשבוע ממנה קטנה יותר.

זהו את תחושת השובע

לכולנו קרה שאכלנו ארוחה שגרמה לבטן שלנו להיות כל כך נפוחה עד שהיינו צריכים לשחרר כפתור במכנסיים. רבים נוהגים לאכול עד שהם מלאים מדי במקום לאכול רק כדי להיות שבעים. תהליך זה עשוי להיות מאתגר עבור אלה מאיתנו שחונכו לסיים את כל האוכל בצלחת או שחוששים לבזבז אוכל. לכן, התחילו עם מנות קטנות יותר ונסו להשאיר לפחות ביס אחד בצלחת. איכלו לאט ובאופן מודע, ושימו לב איך אתם מרגישים כשאתם אוכלים עד שכבר לא תהיו רעבים, במקום לאכול עד שאתם מתפוצצים.

בהצלחה ובתיאבון!

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

  1. היום כבר יודעים לזהות איזה אזור במח אחראי לכל התנהגות אכילה. אין דבר כזה אכילה רגשית זה שם גנרי כמו להגיד מכונית או אוטובוס . בכדי לטפל טוב צריך לדייק איזה סוג אכילה רגשית? האם היא בנורמה? מתי היא חורגת? באלו מצבים ? מה גורם לאכילה ומתי? כל אלו כבר יודעים לאבחן בדוח מדעי .

  2. המלצה יותר נכונה היא להמנע לחלוטין ממזונות מסוימים , במיוחד מחטיפים מתועשים. למשל המלצה כמו – "נסו לנשנש פרי או ירק למשל מלפפון, או גזר, או תפוח עץ במקום החטיפים המתועשים הללו". היתה עדיפה על כל הממלצות הנ"ל.

0:00
0:00