ד"ר ששה, ברשותך, נתחיל מהסוף: האם אכן חלה במהלך השנה הנוכחית עלייה בכמות ההידבקויות במחלות המועברות ביחסי מין, בדגש על HIV?
"בשנים האחרונות חלה עלייה חדה ודרמטית בשכיחות זיהומים העוברים במגע מיני, הן בעולם והן בישראל. לפי ה-CDC, המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, בעשור האחרון מספר מקרי הכלמידיה, הזיבה והעגבת עלה במאות אחוזים. כך, מנתונים שנאספו בתקופה האחרונה ושמקורם במשרד הבריאות, נרשמה בעשור האחרון עלייה של פי עשרה (!) במספר מקרי העגבת החדשים. העלייה בשכיחות מחלות המין בישראל היא בהיקפים של מגפה. מדובר בזיהומים שכיחים ביותר ושכיחותם הולכת ועולה. זה משתקף גם בעבודתי היום-יומית. כמי שמנהל את מרפאת מחלות המין הן של המרכז הרפואי "איכילוב", וכמי שמנהל את תחום המחלות זיהומיות בקופות החולים "מאוחדת" ו"לאומית שירותי בריאות", אני מתרשם מעלייה דרמטית ועקבית בשכיחות הזיהומים הללו.
"בקרב הקהילה הגאה שכיחות הזיהומים העוברים במגע מיני גדולה אף יותר, מכיוון שמדובר בקהילה שבה יש פרטנרים מרובים יותר למין, ונעשה פחות שימוש בקונדום. ספציפית, באשר ל-HIV, הרי שהיינו מצפים לראות דווקא ירידה במספר המקרים החדשים, אולם ממדד הנתונים השנתי, שמפרסם משרד הבריאות, איננו רואים ירידה כלל. מספר המקרים החדשים נותר יציב ונע סביב 400 מקרי הדבקה חדשים בכל שנה, כאשר במחצית מהמקרים הללו, המדובר בגברים המקיימים יחסי מין עם גברים, וזאת למרות שיש היום כלים רבים וחשובים למניעת המשך הדבקה".
"הטיפול ל-HIV היום יעיל ביותר, ואנשים המטופלים היטב לא מדביקים, ככלל, את הפרטנרים שעמם הם מקיימים יחסי מין. בנוסף, קיים טיפול מונע שאנשים בסיכון להדבקה יכולים ליטול על בסיס קבוע כדי להגן על עצמם (PrEP), הטיפול למניעת הידבקות ב-HIV, ולמרות הכלים הללו שאמורים היו להוריד משמעותית את מקרי ההדבקה החדשים – אנחנו לא צופים בירידה בשכיחות. מה שמרמז שאנשים שזקוקים להגנה עם PrEP לא מקבלים טיפול מונע חשוב זה, ובנוסף קיימים אנשים שנדבקו ב-HIV, ולא מודעים לכך כי לא נבדקו, ובהיותם לא מודעים לסטטוס שלהם הם עלולים להמשיך ולהדביק את הפרטנרים שלהם".
האם נכון שחודש הגאווה מביא עימו עלייה בהיקפי ההידבקות במחלות המועברות ביחסי מין?
"ראשית, יש לזכור, כי ההדבקה במחלות מין נפוצה כל השנה. מאידך, סביב אירועים גדולים דוגמת מסיבות, בהחלט רואים עלייה במספר מקרי ההדבקה".
אילו חידושים רפואיים נכנסו לקופות החולים בשנה האחרונה לטיפול או מניעת מחלות המועברות ביחסי מין, בדגש על HIV?
"באשר למניעת מחלות מין יש לזכור כי מספר מחקרים בשנה החולפת הדגימו את האפשרות להוריד את הסיכון להדבקה במחלות מין על ידי נטילה של אנטיביוטיקה מניעתית לאחר מגע מיני לא מוגן. משמעות הטיפול הזה, המכונה דוקסי-PEP (או באנגלית DoxyPEP), היא נטילת מנת אנטיביוטיקה זמן קצר לאחר יחסי מין מזדמנים לא מוגנים. המחקרים הראו שהוא מקטין בכמעט 90% את הסיכון להידבק בכלמידיה או עגבת, ובכ-50% את הסיכון להידבק בזיבה.
כמובן שמכיוון שמדובר בנטילת אנטיביוטיקה מדובר בטיפול שיש בו גם סיכון לסיבוכים ולבעיות, בעיקר להפיכת החיידקים בגוף לעמידים לטיפול אנטיביוטי. על כן, כדאי להתייעץ עם מומחה לזיהומים העוברים במין לפני החלטה לנטילת טיפול מונע שכזה.
כיצד ניתן להימנע כיום בצורה הטובה ביותר מהידבקות ב-HIV?
"מבחינת מניעת HIV, הרי שהטיפול המונע PrEP נחשב ליעיל ביותר, ונמצא מזה כמה שנים בסל הבריאות הממלכתי. הוא זמין לכל אדם הזקוק לו, ואשר נמצא בסיכון להדבקה ב-HIV. כמו כן, ישנם היום פיתוחים חדשים שמאפשרים נטילת PrEP בזריקה אחת לחודשיים במקום כדור במתן יום-יומי, אולם טיפול זה טרם נרשם בישראל, והוא טרם נכלל בסל הבריאות.
"הטיפול ב-HIV (כלומר, באנשים החיים עם HIV) השתפר גם הוא דרמטית בשנים האחרונות. כיום אנשים החיים עם HIV זוכים לתוחלת חיים מלאה בדומה לאנשים ללא HIV, והטיפול נעשה נוח ובטוח יותר.
"בשנה האחרונה נכנסה לקופות האפשרות של טיפול ב-HIV על ידי מתן הטיפול בזריקות הניתנות אחת לחודשיים, ומדובר בבשורה עבור לא מעט מטופלים אשר מתקשים בנטילה יום-יומית של טיפול בכדורים, או בהתמודדות הנפשית הכרוכה בטיפול יום-יומי שכזה. גם מספר התרופות שאנשים החיים עם HIV צריכים ליטול הלך וירד, וזו בשורה של ממש. כיום ניתן לטפל ביעילות רבה מאוד ב-HIV על ידי שילוב של שתי תרופות בלבד (שנמצאות בכדור אחד), כאשר בעבר היה מקובל לטפל בשילוב של לפחות 3 תרופות. הירידה במספר התרופות מובילה בהתאמה לצמצום בסיכון לתופעות לוואי או לסיבוכים ארוכי-טווח".
כיצד ניתן להימנע מהידבקות כוללת במחלות המועברות במין, מלבד HIV?
"הדרך הטובה ביותר להימנע מזיהומים העוברים במגע מיני היא צמצום מספר הפרטנרים עמם מקיימים יחסי למין. בנוסף, קיימת חשיבות יתרה להקפדה על שימוש בקונדום. אומנם, קונדום לא מגן מכל הדבקה במחלות מין, כי חלק גדול מהזיהומים הללו עוברים גם בסקס אוראלי שבו מרבית האנשים אינם משתמשים בקונדום, אך יחד עם זאת ועדיין, יש לקונדום יעילות רבה במניעה.
"דרך חשובה נוספת לצמצם את ההדבקה במחלות מין היא על ידי בדיקה למחלות מין אחת לכמה חודשים. זאת, מכיוון שלעתים יש נשאות של אותם חיידקים, הגורמים לזיהומים אלה, בלי הופעת סימנים למחלה כלל, כלומר האדם נושא את החיידק, ועלול להדביק אחרים במחלתו, בעוד הוא אינו מרגיש או יודע דבר על עצם נשיאת המחלה בגופו.
"על כן, כאשר עושים בדיקות למחלות מין, חשוב להיבדק בכל האזורים בגוף בהם יש חשיפה, ולא רק לבצע בדיקת השתן. כלומר, לאלה המקיימים יחסי מין אוראליים, חשוב ליטול דגימת מטוש מהלוע, ונטילת דגימת מטוש מפי-הטבעת לאותם אלה המקיימים יחסי מין אנאליים. בנוסף, כאשר מאבחנים הדבקה, חשוב להקפיד על טיפול מוקדם ככל הניתן, וזאת על מנת למנוע את המשך ההעברה של הזיהום לפרטנרים נוספים. באנשים שיש להם הדבקות חוזרות ונשנות בזיהומים העוברים במגע מיני כדאי לדבר עם הרופא על אפשרות של נטילת דוקסי-PEPי(DoxyPEP)".
במה יכול אבחון מוקדם של מחלות המועברות במין להועיל?
"אבחון מוקדם מוביל לטיפול מוקדם, וכך ניתן להפסיק את שרשרת ההדבקה".
מהם לדעתך האתגרים הבריאותיים המרכזיים העומדים בעת הנוכחית בפני הקהילה הלהט"בית?
"פרט לזיהומים העוברים במגע מיני ול-HIV, האתגרים הבריאותיים העומדים בפני הקהילה הלהטב"קית מגוונים, בדיוק כפי שהקהילה היא אוכלוסייה מגוונת. יש א.נשים רבים מהקהילה אשר אין להם חשיפות יוצאות דופן בהשוואה לבני גילם הסטרייטים, ולכן המאפיינים הרפואיים שלהם דומים למאפיינים של שאר בני גילם. אולם יש אחרים עם ריבוי פרטנרים ליחסי מין, ועל כן הם חשופים לאפשרויות רבות יותר של הידבקות בזיהומים העוברים במגע מיני. בנוסף, ידוע כי א.נשים מהקהילה הלהטב"קית מתמודדים יותר עם בעיות הקשורות בדיכאון ובחרדה, וחשוב להיות ער לכך ולפנות לתמיכה ולטיפול. גם עישון ושימוש בסמים, בהם שימוש בסמי מסיבות, רווח יותר בקרב א.נשים מהקהילה הלהט"בקית, ואלה יכולים להביא לסיכונים רפואיים היכולים להיות משמעותיים, כמו גם להוביל לסכנות התמכרות ותלות".
מה באשר לאתגרים הניצבים בפני ההורים והמשפחות הלהט"ביות?
"עם הפיכתה של ההורות והמשפחה הלהטב"קית לנפוצות ולמקובלות, מתקיימים גם אתגרים רפואיים משמחים דווקא. אלה נובעים מהעובדה שזוגות או שיחידים רבים יותר מביאים לעולם ילדים, כאשר חלקם נעזרים בפונדקאות או במודלים אחרים להקמת משפחה. ילדים להורים להטב"קים הם חלק הולך וגדל מחברת הילדים של ישראל, ומספרם רק הולך ועולה. לאתגרים עמם מתמודדים הוריהם, יש להוסיף כיום את האתגרים עמם הם מתמודדים, הדומים בעיקרם לאתגרים של ילדים בכל משפחה אחרת".