מחקרים

הצד האפל של האנטיביוטיקה: כיצד היא משפיעה על רירית המעי?

לפי מחקרים חדשים, שימוש חוזר באנטיביוטיקה יכול לגרום לפגיעה בשכבת הרירית של המעי שתפקידה להגן על הגוף מפני חדירת חיידקים

אנטיביוטיקה, תרופות. אילוסטרציה

אנטיביוטיקה היא ללא ספק משאב חשוב ומשמעותי במלחמה בזיהומים חיידקיים. עם זאת, לאחרונה גוברת הסברה כי היא עלולה להוביל לסכנות רציניות לבריאות אם משתמשים בה יתר על המידה. לאנטיביוטיקה השפעה נרחבת והיא יכולה להוביל לחיסולם של חיידקים רבים, גם כאלו שלא התכוונו לפגוע בהם מלכתחילה – כמו החיידקים "הטובים" המצויים במערכת העיכול ואשר משחקים תפקיד חשוב בבריאות רקמת הרירית המצפה את המעי. מחקרים קודמים הראו כי טיפול קצר טווח באנטיביוטיקה יכול לפגוע בסביבת המעי, אך טרם נעשו מחקרים המדגימים את ההשלכות של שימוש חוזר באנטיביוטיקה.

כדי לענות על שאלה זו, קבוצת חוקרים בהובלת ד"ר ביורן שרדר מאוניברסיטת אומה ערכו מחקר מקיף בו בחנו את בריאותם של נבדקים לאחר שקיבלו טיפול במנות חוזרות של אנטיביוטיקה. החוקרים בחנו את דגימות הצואה של הנבדקים על מנת להעריך את חברת החיידקים המאכלסת את המעי שלהם, ואת בריאות רירית המעי.

תוצאות המחקר פורסמו בכתבי העת המדעיים Gut Microbes ו-Science Advances. מהתוצאות עולה כי שימוש חוזר באנטיביוטיקה יכול להזיק לרירית המעי על ידי פגיעה בחברת החיידקים המצויה בה. כתוצאה מכך, דופן המעי מאבד מחוזקו, ויכולתו לשמש כמחסום בפני חדירת חיידקים לגוף נפגעת.

"הניתוח גילה שינויים בהרכב חיידקי המעי, למרות שהאנטיביוטיקה נלקחה לפני זמן רב. תוצאות אלו מצביעות על כך שלשימוש חוזר באנטיביוטיקה יש השפעה מתמשכת על הרכב חיידקי המעי שיכול להימשך חודשים לאחר הטיפול האחרון", אומר קרטו-לייס קריגול, סטודנט לדוקטורט באוניברסיטת טרטו.

המחקר מדגיש את החשיבות הרבה שבשימוש נכון ומידתי באנטיביוטיקה על מנת למנוע פגיעה בבריאות המעי.

 

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00