כשאתם לחוצים, חטיף עתיר קלוריות עשוי להיראות כמו ארוחה מנחמת. אבל לשילוב הזה יש חיסרון לא בריא. לדברי מדענים מסידני, סטרס בשילוב עם מזון עתיר קלוריות יוצר שינויים במוח שמניעים אותנו לאכול הרבה יותר, מגבירים את התשוקה למזון מתוק וטעים מאוד ומובילים לעלייה עודפת במשקל.
צוות ממכון גארוואן למחקר רפואי מצא כי סטרס גובר על התגובה הטבעית של המוח לשובע, מה שמוביל לאותות תגמול בלתי פוסקים המקדמים אכילת מזון טעים יותר. זה קורה באזור במוח שנקרא ״הבנולה לטרלית״, שכאשר הוא מופעל בדרך כלל מעכב את אותות התגמול האלה.
"הממצאים שלנו חושפים כי לחץ יכול לגבור על תגובה מוחית טבעית המפחיתה את ההנאה המופקת מאכילה – כלומר המוח מתוגמל ללא הרף על אכילה", אומר פרופ' הרצוג, מחבר בכיר של המחקר ומדען אורח במכון גרוון. "הראינו כי סטרס כרוני, בשילוב עם תזונה עתירת קלוריות, יכול להניע צריכת מזון, כמו גם העדפה למזון מתוק וטעים מאוד, ובכך לקדם עלייה במשקל והשמנה. מחקר זה מדגיש עד כמה תזונה בריאה חיונית בתקופות לחץ". המחקר פורסם בכתב העת Neuron.
בעוד שחלק מהאנשים אוכלים פחות בתקופות של סטרס, רובם יאכלו יותר מהרגיל ויבחרו באפשרויות עשירות בקלוריות עתירות סוכר ושומן. כדי להבין מה מניע את הרגלי האכילה האלה, הצוות חקר במודלים של עכברים כיצד אזורים שונים במוח הגיבו לסטרס כרוני תחת דיאטות שונות.