מבוגרים שישנים רק שלוש עד חמש שעות ביום נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 – כך עולה ממחקר חדש מאוניברסיטת אופסלה, שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. המחקר הראה גם כי לא ניתן לפצות על מחסור כרוני בשינה על ידי אכילה בריאה בלבד.
"אני בדרך כלל ממליץ לתעדף שינה, אם כי אני מבין שזה לא תמיד אפשרי, במיוחד כהורה לארבעה מתבגרים", אומר כריסטיאן בנדיקט, פרופסור חבר וחוקר שינה במחלקה למדעי התרופות באוניברסיטת אופסלה והחוקר המוביל של המחקר. הוא וצוות חוקרים בחנו את הקשר בין סוכרת מסוג 2 לבין מחסור בשינה. סוכרת מסוג 2 משפיעה על יכולת הגוף לעבד סוכר (גלוקוז), מעכבת את ספיגת האינסולין וגורמת לרמות סוכר גבוהות בדם.
דו"ח משנת 2020 הראה כי מעל 462 מיליון אנשים סובלים ממחלה זו. עם הזמן, מחלת הסוכרת יכולה לגרום לנזקים חמורים, במיוחד לעצבים ולכלי דם, ובכך מהווה בעיה של בריאות הציבור שמחמירה ברחבי העולם.
"מחקרים קודמים הראו כי שנת צהריים באופן קבוע מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2, בעוד שהרגלי תזונה בריאים כמו אכילה קבועה של פירות וירקות יכולים להפחית את הסיכון. עם זאת, עדיין לא ברור אם אנשים שישנים מעט מדי יכולים להפחית את הסיכון שלהם לפתח סוכרת מסוג 2 על ידי אכילה בריאה", מציינת דיאנה נגה, חוקרת שינה במחלקה למדעי התרופות באוניברסיטת אופסלה.
הם עקבו אחר משתתפי המחקר במשך יותר מעשר שנים ומצאו כי משך שינה של בין שלוש לחמש שעות היה קשור לסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2. הרגלי אכילה בריאים הובילו לסיכון נמוך יותר לפתח את המחלה, אך גם אנשים שאכלו בריא אך ישנו פחות משש שעות ביום עדיין היו בסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2.