כאשר הורינו או קרובי משפחתנו מזדקנים ומתחילים לאבד את עצמאותם, אל הקושי המנטלי המובן מאליו מצטרפים לעיתים מכשולים ביורוקרטיים, שמגדילים את התסכול בקרב שני הצדדים ומצריכים רגישות וקשב מיוחדים עבור הבעיות איתן מתמודד האדם שאנחנו כל כך אוהבים. במקרים רבים בהם ניאלץ להתמודד עם ביורוקרטיה עבור אבינו או אימנו הקשישים, נזדקק לחוות דעת משפטית, שתעזור לגוף המוסדי הרלוונטי לקבל את ההחלטה המתאימה והנכונה ביותר עבור מצבם.
אז קודם כל, חשוב להבין – מהי בעצם חוות דעת משפטית? מדובר במסמך מקצועי שמוכן על ידי מומחה בתחום הרלוונטי, בין אם זה פסיכוגריאטריה, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים וכיוצא בזה. חוות הדעת המשפטית תשמש את בית המשפט, הביטוח הלאומי או כל גוף אחר כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר במקרה דנן, כאשר, בכתבה הנוכחית נתמקד בכל הקשור לאנשים בגיל השלישי.
בגיל המבוגר קיימים סוגים רבים של חוות דעת משפטיות, כאשר הנפוצות ביותר הן אלו:
- הערכת כשירות משפטית: חוות דעת זו בוחנת את יכולתו של האדם המבוגר לקבל החלטות בנוגע לענייניו האישיים, הכספיים והרפואיים. בהתאם לכך, נקבעת כשירותו לכתיבת צוואה או עריכת שינויים בצוואה קיימת, חתימה על ייפוי כוח מתמשך וקבלת משכנתה הפוכה. במקרים בהם האדם המדובר אינו מסוגל לנהל יותר את ענייניו ולקבל החלטות באופן עצמאי, עולה הצורך במינוי ייפוי כוח מתמשך או אפוטרופסות, לרוב על ידי בן משפחה קרוב או אדם מטעמו. לפעולות אלו נדרשת חוות דעת גריאטרית.
- הערכת צורך בהשמה מוסדית: חוות דעת זו קובעת האם יש צורך ב"מיסוד" ומה אופי המחלקה: תשושים, תשושי נפש, סיעודי, סיעודי מורכב. גם כאן, כל הגורמים יצטרכו לגייס רגישות מרובה – לעיתים, למרבה הצער, לצד נחישות בלתי מתפשרת – כדי להבין מה הפתרון הנכון ביותר כרגע עבור אותו אדם, שלעיתים קרובות יתעקש על הישארות בביתו, תוך התעלמות מהתנאים שהשתנו וכבר לא בהכרח מאפשרים זאת.
- חוות דעת פסיכו-גריאטרית: חוות דעת זו מתמקדת בהיבטים הנפשיים והקוגניטיביים של תפקודו האדם המבוגר.
- חוות דעת גריאטרית: חוות דעת זו מתמקדת בהיבטים הרפואיים הכלליים של תפקודו של אדם מבוגר כולל קוגניציה.
מטרתן של חוות דעת משפטיות היא לספק לבית המשפט, הביטוח לאומי או כל גורם אחר, מידע מקצועי רלוונטי מאת מומחה בנוגע למצבו של אותו אדם מבוגר. מידע זה יכול לסייע להם בקבלת החלטות מושכלות בנוגע לעתידו של אותו אדם, תוך התחשבות מקסימלית בטובתו וברווחתו.
לחוות דעת משפטיות חשיבות גדולה ביותר והן מהוות כלי חשוב ואקוטי להבטחת זכויותיהם של אנשים מבוגרים, על מנת שיוכלו להמשיך לחיות את שנותיהם הנותרות בצורה הטובה והנכונה ביותר עבורם ותאפשר להם להזדקן בכבוד. הן מאפשרות להם לקבל ייצוג הולם בהליכים משפטיים, ומסייעות לוודא שההחלטות המתקבלות לגביהם. מבוססות על מידע מקצועי רלוונטי ובאות להיטיב איתם ככל האפשר.