מה הם הגורמים לירידה בראיה בגיל המבוגר?
הגיל הוא גורם סיכון למספר מחלות עיניות שכיחות, שעלולות לגרום להפרעות ראייה שונות:
- זוקן ראייה – קושי בראייה למרחק קרוב. זהו תהליך הדרגתי שמתחיל להיות משמעותי לאחר גיל 40, מחמיר עם הזמן, עד שמתקבע בסביבות גיל 60-70.
- קטרקט – מחלת עיניים שכיחה בגיל מבוגר, בה מופיעה עכירות בעדשת העין המפריעה לראייה. המחלה הולכת ומחמירה, ובמקביל התמונה נעשית פחות חדה וברורה, ועשוי להופיע קושי בנהיגת לילה עקב סנוור והפרעה לראיה.
- ניוון רשתית – מחלת עיניים המאפיינת את האוכלוסייה המבוגרת, בעיקר מגיל 50 ומעלה. המחלה מתפתחת לאורך שנים כאשר שומנים וחלבונים מצטברים מתחת לרשתית ופוגעים בחדות הראייה. המחלה פוגעת בראיה המרכזית ועלולה לפגום קשות בחדות הראיה וביכולת הקריאה והנהיגה.
- גלאוקומה – מחלת עיניים שכיחה, בעלת רקע גנטי, המאופיינת בניוון הדרגתי של עצב הראייה. המחלה קשורה בדרך כלל לעלייה בלחץ תוך עיני ומובילה לפגיעה בשדה הראייה, מהשוליים כלפי המרכז. במקרים קשים המחלה עלולה לגרום לעיוורון מוחלט.
- סוכרת – עלולה לפגוע ברשתית העין ולגרום לסיבוכים קשים ופגיעה בראיה.
- עין יבשה – מצב רפואי שכיח שנגרם עקב חוסר ייצור מספק של דמעות לעיניים, שינוי בהרכבן או אידוי מוגבר של הדמעות. התסמינים של עין יבשה כוללים תחושת יובש, אדמומיות, גירוי, צריבה, ולעתים אף טשטוש בראייה, כאשר השכיחות של המצב עולה עם הגיל והוא נפוץ יותר בקרב נשים.
איך ניתן לטפל בירידה בראיה בגיל המבוגר?
כאמור, הסיבות לירידה בראייה בגיל המבוגר שונות ומגוונות, ובהתאם לכל מחלה יש טיפול משלה. כך למשל, הטיפול בזוקן ראייה יכול לכלול טיפול במשקפי ראייה או עדשות מגע, ואפשר לטפל בלייזר להשגת שיפור זמני (כיוון שהבעיה ממשיכה להחמיר עם הגיל).
הטיפול בקטרקט יכול להתחיל בהחלפת המשקפיים אך לבסוף יש צורך בניתוח להחלפת העדשה.
לעיתים קרובות, למבוגרים ישנם מספר מצבים עיניים בו-זמנית, כמו קטרקט וגלאוקומה או קטרקט וניוון הרשתית. לעתים ניתן לטפל במקביל בשתי מחלות כמו ניתוחים המשלבים טיפול בקטרקט וניתוח גלאוקומה.
בניוון רשתית יש לקבוע בעזרת בדיקת OCT האם מדובר בניוון רטוב או יבש. בניוון הרטוב מקובל לטפל בהזרקות תוך עיניות חוזרות של אבסטין או תרופות מקבילות. לניוון יבש אין עדיין טיפול מוכח, נהוג לתת ויטמינים אנטי אוקסידנטים.
לסיכום: יש לבחון כל מקרה לגופו אצל רופא/ת העיניים, ובהתאם לבנות תוכנית טיפולית מותאמת אישית, בהתאם למצב העיניים, מצב הבריאות הכללית, והעדפות המטופל.