HFMD

מחלת הפה והגפיים – מדריך להורים

חום, פצעים בפה ופריחות על הגפיים הם כמה מהתסמינים הלא נעימים במחלת הפה והגפיים, התוקפת בעיקר תינוקות ופעוטות. מהי המחלה, איך ניתן להימנע ממנה וכיצד מטפלים?

מחלת הפה והגפיים. אילוסטרציה

מחלת הפה והגפיים (Hand, Foot, and Mouth Disease – HFMD) היא מחלה ויראלית שכיחה בקרב ילדים, בעיקר בגילאים צעירים (תינוקות וילדים עד גיל חמש). תסמיני המחלה כוללים חום, פצעים בפה ופריחות על הגפיים.

מהי מחלת הפה והגפיים ומה הם התסמינים העיקריים?

מחלת הפה והגפיים נגרמת בעיקר על ידי וירוסים מקבוצת האנטרו-וירוסים, במיוחד וירוס הקוקסאקי. המחלה מידבקת ויכולה להתפשט בקלות בסביבות כמו גני ילדים ובתי ספר.

תסמיני מחלת הפה והגפיים כוללים:

  • חום – לרוב התסמין הראשון שמופיע.
  • פצעים סביב הפה ובפה – פצעים כואבים על הלשון, החניכיים וחלקים פנימיים של הלוע.
  • פריחה – פריחות אדומות שעלולות להופיע על כפות הידיים והרגליים ולעתים גם על הישבן.
  • תחושת חוסר נוחות – ילדים עלולים לדחות אוכל ושתייה עקב הנגעים בפה.

יש לציין כי פעמים רבות המחלה תופיע רק עם חלק מהתסמינים – רק נגעים סביב הפה או רק בגפיים וכן בדרגות חומרה שונות, החל מדרגה קלה עם מעט נגעים סביב הפה בלבד, עם חום או ללא חום.

אופן ההדבקה

המחלה מתפשטת במגע עם הפרשות של ילד חולה כגון רוק, נזלת או צואה. חשוב להדגיש שהמחלה אינה נגרמת על ידי חיידקים ולכן אנטיביוטיקה אינה יעילה בטיפול בה.

כיצד מטפלים?

אין טיפול ספציפי למחלה, אך ניתן לנקוט בכמה צעדים כדי להקל על התסמינים:

  • הקלה על כאבים – ניתן להשתמש בתרופות לשיכוך כאב כמו פרצטמול או איבופרופן, בהתאם להנחיות הרופא.
  • שתייה – חשוב להקפיד על שתייה מרובה כדי למנוע התייבשות, במיוחד אם הילד נמנע מאכילה עקב כאבים בפה.
  • מנוחה – חשוב לאפשר לילד לנוח, כדי להקל על תהליך ההחלמה.
דרכי מניעה

כדי למנוע את התפשטות המחלה, מומלץ לנקוט הצעדים היגייניים הכוללים חינוך הילדים לשטוף ידיים לעתים קרובות עם סבון ומים, במיוחד אחרי שימוש בשירותים ואחרי משחקים. כמו כן חשוב לנקות משטחים שבהם הילדים באים במגע ולחטא צעצועים. כמובן, חשוב להימנע ממגע עם ילדים חולים, במיוחד בזמן התפרצות המחלה.

מתי לפנות לרופא?

במקרים מסוימים יש לפנות לרופא וזאת כאשר הילד חווה חום גבוה וירידה בחיוניות, אם יש קושי באכילה או בשתייה ואם התסמינים מחמירים או לא משתפרים לאחר יומיים-שלושה.

לסיכום, מחלת הפה והגפיים היא מחלה שכיחה אך בדרך כלל אינה מסוכנת ואינה מלווה בסיבוכים. עם טיפול נכון, רוב הילדים מתאוששים תוך פחות משבוע. חשוב להקפיד על היגיינה ולשמור על קשר עם רופא הילדים בכל שאלה או חשש.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00