בדיקת דם חדשה בשם p-tau217 מראה הבטחה כסמן ביולוגי של מחלת אלצהיימר, וכאשר השתמשו בה בתהליך עבודה דו-שלבי הגיעה לדיוק גבוה מאוד בזיהוי או שלילה של עמילואידוזיס מוחי – הצטברות לא תקינה של חלבונים בתאי העצב במוח – הפתולוגיה החשובה והמוקדמת ביותר. זהו חידוש שמוצג כעת על ידי חוקרים מאוניברסיטת גטבורג, יחד עם עמיתים באוניברסיטת לונד ובמונטריאול, קנדה.
בשנים האחרונות הושקעו מאמצים רבים בפיתוח סמנים ביולוגיים בדם שעשויים לסייע בזיהוי מחלת אלצהיימר. חלבון טאו, במיוחד הגרסה הזרחנית שלו (p-tau), אחד החלבונים העיקריים המעורבים בפתולוגיה של אלצהיימר – היה מוקד למחקר ופיתוחים נרחבים בשנים האחרונות.
הסמנים הביולוגיים החדשים מבוססי הדם p-tau, במיוחד וריאנט בשם p-tau217, הראו הבטחה גדולה ככלים שימושיים מבחינה קלינית לסינון חולים עם בעיות זיכרון או תסמינים קוגניטיביים מוקדמים אחרים המרמזים על מחלת אלצהיימר מוקדמת.
עם זאת, גם אם זה מבטיח, החשש היה שסיווג חולים בשלב מוקדם לחולים עם אלצהיימר וללא אלצהיימר עדיין יביא לאחוז גבוה למדי של תוצאות חיוביות כוזבות (אנשים עם תוצאת בדיקה חיובית שאין להם אלצהיימר) ושליליות כוזבות (אנשים עם תוצאת בדיקה שלילית המוכיחים שיש להם אלצהיימר על סמך בדיקות אחרות כגון סריקות עמילואיד PET).
בהתחשב לא רק בחששות אתיים ופסיכולוגיים עקב אבחון שגוי אפשרי, וגם בעלויות הגבוהות וסיכונים רפואיים פוטנציאליים של התחלת טיפולים באנשים שאין להם מחלת אלצהיימר, המדענים באוניברסיטת גטבורג ועמיתיהם פיתחו אסטרטגיה חדשה ליישום קליני של סמנים ביולוגיים בדם.
המודל הדו-שלבי בנוי על שלב ראשון עם מודל אבחון המבוסס על בדיקת דם ל-p-tau217 יחד עם גיל וגן ה-APOE e4 המקושר להתפתחות דמנציה, כדי להעריך חולים עם ליקוי קוגניטיבי קל ואת הסיכון שלהם להיות חיוביים בבדיקת עמילואיד PET. שלב 2 מבוסס על בדיקה מאשרת רק אצל אלה עם תוצאות לא ודאיות בשלב 1.
מדוע שקופת חולים במסגרת הפלטינום תממן א
לדעתי ראוי שהבדיקה תהיה במסגרת סל התרופות לבני 80 ומעלה לתת להם מרווח זמן להתארגנות משפחתית וכלכלית להספיק עוד מה שאפשר שהדעת צלולה להספיק לעשות סדורה של העברה בין דורית .להיפרד יפה מהמשפחה וחברים ….אם לא בסל לפחות לבעלי ביטוח רפואי פלטינום בכללית והדומים בקופות האחרות.