ניתוח קטרקט הוא מהניתוחים הנפוצים ביותר בעולם המערבי בגיל המבוגר. לפני הניתוח עשויות להתעורר שאלות רבות, כמו איזה סוג ניתוח מומלץ, איזו סוג עדשה מומלצת, ושאלות לגבי ההחלמה ואיכות החיים לאחר הניתוח. ד"ר תמר פדות קלויזמן, מנתחת בכירה במרכז הרפואי מעין ומומחית לקטרקט וגלאוקומה מסבירה:
לבחור נכון: ניתוח רגיל או ניתוח לייזר?
ניתוח קטרקט מסורתי כולל מספר שלבים עיקריים: יצירת פתח בקופסית העדשה, פירוק ושאיבת העדשה באמצעות אולטרסאונד, והשתלת עדשה מלאכותית בתוך הקופסית המקורית של המטופל.
בניתוח קטרקט בלייזר, חלק משמעותי מהשלבים מבוצעים באמצעות מכשיר לייזר, המשיג רמת דיוק גבוהה במיוחד. בעזרת הלייזר, יוצרים חתך מדויק בקופסית העדשה בקוטר מוגדר מראש ובמיקום האידיאלי להחדרת העדשה המלאכותית. דיוק זה מקבל חשיבות רבה במיוחד בשימוש בעדשות פרימיום (כגון מולטיפוקליות או טוריות). בנוסף, הלייזר מבצע פרגמנטציה (פירוק) של העדשה הישנה לחלקיקים קטנים, מה שמקל על תהליך השאיבה של העדשה המקורית. הניתוח בלייזר מקטין את הסיכון לסיבוכים כגון פגיעה בקרנית או קרע בקופסית העדשה וכן מקצר את הזמן נטו של הניתוח. עקב יתרונות אלו, ניתוח קטרקט בלייזר מומלץ לעיתים קרובות, ולכן כדאי לשקול לבצע אותו במקרים רבים.
אילו סוגי עדשות להשתלה ישנן?
ניתן לחלק את העדשות התוך עיניות הניתנות להשתלה בניתוח קטרקט לשלושה סוגים עיקריים:
- עדשה חד-מוקדית (מונו-פוקאלית) – זהו סוג העדשות הנפוץ ביותר המושתל במהלך ניתוח קטרקט. הן מספקות ראייה ברורה במרחק אחד – קרוב או רחוק, וייתכן שעדיין יהיה צורך במשקפיים לפעילויות מסוימות, כגון קריאה או נהיגה.
- עדשה רב-מוקדית (מולטי-פוקאלית) – בעדשה זו מבוצע תיקון בו-זמנית של ראייה לרחוק , מרחק ביניים וקרוב ולכן הן מאפשרות לצמצם למינימום את הצורך במשקפיים. חסרונות: חלק מהמטופלים עלולים לדווח על הילות או בוהק סביב מקורות אור, בעיקר בשעות הלילה ובחדשים הראשונים, ולכן חשוב לוודא מראש התאמה של העין לעדשה זו והכנה של המטופל לתופעות הלוואי האפשריות. עדשה זו היא גם היקרה ביותר בין העדשות המוזכרות.
- עדשה טורית – עדשות מיוחדות המיועדות לטיפול בצילינדר (אסטיגמציה) במקביל לתיקון הקטרקט. גם לאנשים שרגילים כל חייהם להרכיב משקפיים חשוב להסביר כי האסטיגמטיזם עשוי להשתנות או להתגבר אחרי הניתוח ולכן כדאי לשקול ברצינות את האפשרות לתקנו בעזרת עדשה מתאימה. עדשות אלו יכולות לשפר את הראייה למרחק, ובכך, עשויות להפחית את הצורך במשקפיים אחרי הניתוח.
כיצד ניתן להיפטר מהמשקפיים בעזרת ניתוח קטרקט?
בעשור האחרון חלה מהפכה של ממש בתחום ניתוחי הקטרקט, בעיקר הודות לטכנולוגיות לייזר ועדשות פרימיום מתקדמות וכן שיפור ניכר בנוסחאות החישוב לעדשות. אותם שיפורים טכנולוגיים מאפשרים למטופלים שבאו לבצע ניתוח עקב קטרקט להיפטר "על הדרך" מהמשקפיים שמלווים אותם לאורך חייהם. כך למשל, עדשה מולטי-פוקאלית המושתלות במקום עדשה עכורה יכולה להפוך את הראייה לברורה יותר, הן למרחק קצר, והן למרחק בינוני או רחוק. בנוסף, העדשות הטוריות מסייעות לאנשים עם צילינדר ויכולות לחסוך גם להם משקפיים.
האם ניתן להחליף או לשנות עדשה בעתיד?
במקרים קיצוניים של תוצאה אופטית חריגה או מנח לא תקין של העדשה ניתן להחליף או לשנות עדשה לאחר ניתוח קטרקט. במידה ולאחר מספר חדשים או שנים מופיעה עכירות בעדשה החדשה (מצב המכונה קטרקט משני), ניתן לטפל במצב זה בקלות בעזרת לייזר.